
Rondom de KERN
De gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 naderen “met rasse schreden” Als slogan hebben we deze keer gekozen voor “Rondom de KERN”. In het artikel hier onder legt lijsttrekker Kees Weststrate uit waarom voor deze slogan gekozen is.
We zijn blij dat we ook nu weer een gevarieerde kandidatenlijst samen konden stellen. Ze stellen zichzelf allemaal kort aan u voor en geven ook aan wat ze belangrijk vinden voor de komende raadsperiode. Een breed scala aan onderwerpen passeert de revue.
Op deze pagina kunt u binnenkort ook ons verkiezingsprogramma inzien of downloaden. We willen graag zo compleet mogelijk zijn, dus is het een vrij uitgebreid document geworden. Hopelijk spreekt de inhoud u erg aan.
We steken onze ambitie niet onder stoelen of banken: we waren in 2018 de grootste partij, dat willen we ook in 2022 weer zijn! En uiteraard nemen we ook weer graag deel aan het college van B&W. Dat gaat niet vanzelf, daar hebben we uw steun / stem voor nodig. In de komende tijd laten we ook graag zien waarom wij vinden dat uw stem op onze partij de moeite waard is.
Op hoop van zegen!
Kees Weststrate,
Lijsttrekker SGP-ChristenUnie Borsele
Lijsttrekker Kees Weststrate
De SGP en ChristenUnie werken al decennia lang samen in één gemeenteraadsfractie. Begonnen in de jaren tachtig van de vorige eeuw met 3 zetels zijn we bij de laatste verkiezingen uitgegroeid tot de grootste fractie in Borsele. Daarbij komt dat we sinds 1998 onafgebroken deelnemen aan het college van B&W. Dankbaar voor het gekregen vertrouwen, hopen we in de komende periode opnieuw het verschil te kunnen maken.
Daarom heb ik me graag en vol overtuiging voor de derde keer beschikbaar gesteld als lijsttrekker. En ook de andere kandidaten op de lijst zijn gedreven om met hun ervaring en ambitie zich ook de komende periode weer in te zetten voor Borsele en haar inwoners.
Onze slogan is “Rondom de Kern”. Ik leg graag uit waarom we dat doen. Allereerst zijn wij er van overtuigd dat er geen beter uitgangspunt is voor de samenleving dan de KERNboodschap van de Bijbel: God en onze medemens liefhebben. Vervolgens kenmerkt onze Borselse samenleving door een mooie landelijke omgeving met vijftien KERNEN waar wij wonen, werken en recreëren. Voor die kernen en hun inwoners willen we ons weer graag inzetten. En ja, waar wij ook om bekend staan is de KERNcentrale in Borssele.
Politiek bedrijven we vanuit onze christelijke levensovertuiging, waarbij de Bijbel ons uitgangspunt is. De Bijbel is geen politieke encyclopedie, maar bevat wel de kernboodschap voor deze wereld: God en onze medemens liefhebben.
De leefbaarheid van onze kernen is voor ons heel belangrijk. We denken daarbij aan: voldoende woningen, goede bereikbaarheid van o.a. scholen en zorgcentra, een aantrekkelijke openbare ruimte en vraag-gestuurd openbaar vervoer.
Regionale en lokale economie blijven speerpunten. Bedrijventerreinen moeten up-to-date blijven, solitaire berdrijven verdienen eveneens onze steun. Beschikbaarheid van voldoende zoetwater is van essentieel belang voor boeren en fruittelers.
En bij dat alles vergeten we onze medemens niet; zeker niet degenen die ondersteuning nodig hebben. Er moet echt werk gemaakt worden van beleid voor wonen en zorg. Beschikbare en betaalbare ondersteuning, jeugdhulp en zorg zijn van groot belang.
Ik hoop dat u / jij tot de conclusie komt dat een stem op lijst 1 de juiste keuze is.
Kees Weststrate
Lijsttrekker SGP / ChristenUnie

Speerpunten
Als samenvatting van ons verkiezingsprogramma van de periode 2022-2026 hebben we een aantal speerpunten benoemd. We lichten ze graag kort toe.
Daarom steunen we het ingezette beleid om de toegang tot zorg dusdanig goed te organiseren, dat de zorg en ondersteuning daar gegeven wordt waar ze nodig is. En dat in een zo vroeg mogelijk stadium signalen om ondersteuning opgepakt worden, zodat in een later stadium geen beroep gedaan moet worden op (duurdere) professionele zorg.
We missen echter nog wel een duidelijke visie op wonen en zorg, met daarin ook aandacht voor particuliere initiatieven. Bijvoorbeeld logeerruimte bieden aan mensen die “op adem moeten komen”.

Verhalen van de kandidaten
Uit welk nestje kom jij?
Ik ben Kees Weststrate, 53 jaar. Al die tijd woon ik in Nieuwdorp. Getrouwd met Ria; samen hebben we zes kinderen en vijf kleinkinderen.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Na mijn schooltijd ben ik als salarisadministrateur aan de slag gegaan bij een aannemingsbedrijf. In 1998 ben ik begonnen als raadslid en sinds 2014 mag ik namens SGP/ChristenUnie wethouder zijn. In mijn vrije tijd ben ik graag in de tuin bezig, vind ik fietsen ontspannend en probeer ik wel eens een visje aan de haak te slaan.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
De komende tijd liggen er weer veel uitdagingen om op te pakken. De impact van de energietransitie zowel voor de industrie als voor de inwoners is groot. Er moet balans blijven tussen ontwikkelingen in het Sloegebied en het woongenot in onze dorpen (met name rond het Sloegebied). Het gesprek moet gevoerd worden met de omgeving en niet over de omgeving. Daarnaast blijft onze openbare ruimte aandacht vragen. Mensen moeten zich “thuis voelen” in hun woonomgeving. Een voorwaarde daarvoor is een goed onderhouden openbare ruimte.
Uit welk nestje kom jij?
Bauke de Jong, 32 jaar woonachtig in ’s Gravenpolder
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Regiomanager Zeeuwse locaties bij Cedrah, naast politiek speel ik graag piano en lees graag. Mijn interesse ligt vooral in de zorg, jeugdhulp en ondersteuning.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Balans vinden tussen goede zorg en ondersteuning en financiële haalbaarheid zowel in de jeugdhulp als bij volwassenen.
Uit welk nestje kom jij?
Als 38-jarige geboren Goesenaar al meer dan tien jaar woonachtig in Hoedekenskerke. Een fijn dorp, van waaruit ik me prima kan vermaken met bijvoorbeeld sporten (hardlopen, wielrennen, mountainbiken en tennis), dingen organiseren, schrijven en voorgaan in onze kerkelijke gemeente.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
In mijn werkzame leven ben ik directeur van de Prinses Beatrixschool in Goes. Dat is een bijzonder uitdagende en afwisselende baan.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Voor de gemeente Borsele is het de komende tijd van belang dat het ons lukt om iedereen te betrekken bij het aangaan van de uitdagingen van deze tijd. We hebben daar namelijk echt iedereen bij nodig.
Uit welk nestje kom jij?
Ik kom uit een warm nestje als jongste van 5 kinderen en zag in 1978 het levenslicht. M’n ouders zijn in 1965 vanaf het eiland Tholen in Goes komen wonen, waar ik opgegroeid ben, de kleuter- en basisschool doorlopen heb en vervolgens de Mavo en de Havo op toen nog de Voetius. Na twee studies waarvan eerst het HBO in Leeuwarden en daarna de Universiteit in Wageningen waar ik ben opgeleid als plantkundige (Biotechnologie en Plantenverdeling & Gewasbescherming), heb ik een aantal jaren gewerkt in de uienhandel van m’n schoonfamilie. Aan de band uien sorteren en in een baal doen, administratief werk en de boer op natuurlijk. In 2004 ben ik namelijk getrouwd met Jessica, de dochter van een ‘juunboer’ en zodoende kwam ik op ’t Nieuwe Durp terecht waar we nog steeds met veel plezier wonen, samen met onze kinderen Jonathan (16), Julia (15), Marilène (12) en Werner (7). Het is bij ons thuis een echte beestenboel met een hond, een kat, konijnen, cavia’s duiven, kippen en vissen. Wat wil je ook als je vrouw dierenartsassistente is…?! In m’n vrije tijd ben ik graag in de (moes)tuin bezig of op onze boot, een Zeeschouw met prachtige bruine zeilen en veel houtwerk, iets wat precies bij ons als Zeeuwse nostalgieliefhebbers past.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Na het familiebedrijf heb ik een aantal jaar als zelfstandige gewerkt voor verschillende projecten in de regionale agrifoodsector en chemie. In 2012 vroeg kunstmestfabrikant Yara in Sluiskil of ik voor hen Public Affairs wilde gaan doen, lobbywerk zeg maar. Voor een chemiebedrijf werken dat zo dicht bij de landbouw staat en ook nog eens een baan die inhoudelijk allerlei (politieke) beleidsontwikkelingen raakt, dat leek me wel wat. Inmiddels werk ik er alweer bijna 10 jaar in het management met als verantwoordelijkheid overheidsrelaties en externe communicatie. Tal van onderwerpen komen op de industrie en landbouw af, dus ik hoef me zeker niet te vervelen. Yara Sluiskil is de grootste kunstmestfabriek van Noordwest-Europa en er komen heel wat onderwerpen langs die onze bedrijfsvoering raken en dat vind ik boeiend! Naast m’n fulltimebaan bij Yara mag ik alweer bijna 15 jaar actief zijn voor de Nederlandse Uienhandel als voorzitter van de Holland Onion Association en ook als trekker van het ketenbrede onderzoeksprogramma Uireka. Ook hier gaat het om bruggen bouwen, inhoudelijke thema’s en natuurlijk het proberen te openen van nieuwe exportmarkten. De Hollandse ui gaat jaarrond naar maar liefst 140 landen, wereldwijd. De verwerking van al die uien heeft een zwaartepunt in Zeeland en is ook in Borsele flink vertegenwoordigd. Zowel de plantuitjes, zaaiuien, verwerking alsook de export via de havens. Naast het gezin, m’n werk, de tuin en de boot probeer ik elke avond te lezen, geschiedenis (van Zeeland), theologie en filosofie zijn m’n favoriete onderwerpen. Ik heb bewust geen sociale media, voicemail en zelfs geen WhatsApp. Alleen een telefoon, email en een postadres. Voor iemand zoals ik, die geneigd is overal op te reageren, een verademing om gewoon te genieten van het live moment!
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Natuurlijk moeten we blijven werken aan een aantal thema’s die we de achterliggende jaren hebben opgepakt. Bijvoorbeeld: aandacht voor leefbare kernen met een bloeiende en hechte gemeenschap, een uitgewerkte kerkenvisie, mooie fiets- en wandelpaden en speeltuinen waar de kinderen zich kunnen uitleven. Behoud van ons mooie cultuurlandschap, maar ook een goede ontsluiting richting zowel de woonkernen alsook de havens die een economische motor zijn van onze gemeente. Ik ben nog steeds blij dat we destijds zoveel aandacht gevraagd hebben aan de zogenaamde stervariant van de Sloeweg en die er uiteindelijk gekomen is. Hopelijk wordt de Westerscheldetunnel ook sneller tolvrij dan in het regeerakkoord vermeld. We hebben een fijne samenwerking, zowel met de SGP’ers provinciaal en landelijk, alsook met Bert-Jan Ruissen in Brussel en niet te vergeten de ChristenUnie waarmee we al sinds jaar en dag een innige combifractie vormen in Borsele. Ook met andere politieke partijen werken we steeds constructief samen. Ik probeer in het debat altijd alle raadsleden mee te krijgen, want dan heb je de meest gedragen besluiten in politiek opzicht. Ook in de achterliggende periode is dat regelmatig gelukt en daar ben ik oprecht blij mee. Bijvoorbeeld het onderwerp ‘zoet water’, waarover ik samen met Rien van Hekken van de Lokale Partij Borsele een raadsbijeenkomst georganiseerd heb met tal van stakeholders. Nu blijven we eraan werken om ook daadwerkelijk zoetwaterprojecten te realiseren! Extra aandacht mag er wat mij betreft voor alles wat er op ons afkomt wat betreft de klimaatplannen. Zowel vanuit m’n werk alsook politiek ben ik ervan overtuigd dat die plannen veel te bieden hebben voor onze regio. Aan de andere kant zullen ze het landschap onherroepelijk veranderen. Mijn inzet zal er bijzonder op gericht zijn om oog te hebben voor balans. Veranderingen in het landschap zijn van alle eeuwen, maar we moeten onze mooie gemeente niet laten verrommelen of ingrijpende aanpassingen doen zonder daarover vroegtijdig met omwonenden te spreken en als er negatieve facetten zijn, die ruimhartig te compenseren. Ik heb er zin in om hier extra aandacht aan te besteden de komende vier jaar.
Uit welk nestje kom jij?
Kees Weststrate, 35 jaar, Borssele
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Ik ben werkzaam als planontwikkelaar bij Aannemingsbedrijf Fraanje in Lewedorp. In mijn vrije tijd ben ik graag thuis aan het klussen of doe ik een rondje op de motor door de Borselse polders.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Wat extra aandacht behoeft voor de komende tijd is wat mij betreft voldoen aan de woningbehoefte voor de lokale inwoners van onze gemeente in de diverse kernen.
Uit welk nestje kom jij?
Mijn naam is Henk van Hartingsveldt, ben 67 jaar en woon in het mooie dorp ‘s-Gravenpolder. Ik ben geboren in een gezin met 7 kinderen in een achterstandswijk van de stad Gorkum aan de de rivier de Merwede. Het opgroeien in een achterstandswijk heeft mijn leven voor een belangrijk deel bepaald. Mijn ouders gaven daar het bijbelse voorbeeld om ‘wel te doen’ aan alle mensen om ons heen. Van hun armoede deelde ze veel aan mensen waarvan ze wisten dat zij het hard nodig hadden. Dit terwijl wij zelf amper genoeg hadden. Ook bemiddelde mijn ouders vaak bij conflicten in gezinnen of bij burenruzies. Ook als er zieke mensen in de wijk waren, stonden zij altijd klaar om te helpen. Bij mij is daardoor de kiem gelegd om me in te zetten voor mensen met minder mogelijkheden.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Ik ben als ZZP-er actief op het gebied van interim management en advisering binnen de zorgsector daarnaast houd me bezig met het opzetten van zorgprojecten. Zingen en muziek zijn mijn passie, ook ben ik een doe-het-zelver in hart en nieren. Mijn interesses liggen verder op het gebied van politieke- en maatschappelijke vraagstukken.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Betaalbaarheid van WMO-zorg in het algemeen maar de Jeugdzorg in het bijzonder verdienen de komende periode mijn volle aandacht! Verder wil ik me inzetten voor woningbouw in het algemeen maar voor starters en senioren in het bijzonder.
Uit welk nestje kom jij?
Mijn naam is Hans van Vliet, ik ben 69 jaar en woonachtig in ‘s-Gravenpolder. Ben gehuwd, met Marja, heb drie dochters, 3 schoonzoons, en samen 6 kleinkinderen. Oorspronkelijk geboren in Rotterdam. Mijn grootouders en mijn ouders waren lid van het Leger des Heils. Op 16-jarige leeftijd besloot ik zelf om heilssoldaat te worden. Na een aantal jaren bij defensie te hebben gewerkt heb mijn vrouw ik ons aangemeld voor de opleiding van officier bij het Leger des Heils. Hier heb ik 45 jaar mogen werken in diversen functies.
Ik ben voorganger geweest en later directeur van Centra voor Zorg en Welzijn, in Nieuw Amsterdam, Zwolle en Dordrecht. Na een periode als directeur van het Kerkgenootschap van het Leger des Heils en vicevoorzitter van de Raad van Kerken in Nederland zijn wij uitgezonden naar Papua Nieuw Guinea. Bij terugkomst in Nederland werd ik commandant (eindverantwoordelijke) van al het werk van het Leger des Heils in Nederland, Tsjechië en Slovakije.
Na onze pensionering zijn we in ‘s-Gravenpolder gaan wonen.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Na mijn pensionering werd ik gevraagd nog een periode leiding te geven aan het Korpswerk van het Leger des Heils in Goes. Dat doe ik graag. Ik ben bestuurslid bij de Internationale Bijbelbond (IBB) en de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB). Ik ondersteun graag de verspreiding van Bijbel. In mijn rol voor het PCOB wil ik graag de stem van de senioren in Nederland laten horen. Ik lees graag en ben een liefhebber van reizen. Muziek is een van mijn passies.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
In deze roerige tijden is het belangrijk dat we in de gemeente Borsele goed passen op wat ons is toevertrouwd! We zijn als rentmeester verantwoordelijk voor Gods schepping. Goede zorg voor landschap en cultuur en samen staan voor een samenleving waarin iedereen mag meetellen zijn voor mij basiswaarden. Extra aandacht is nodig voor bewoners van onze gemeente die dreigen tussen wal- en schip te vallen. In Gods naam omzien naar onze naaste is geen vraag maar een opdracht!
Uit welk nestje kom jij?
Maurice van den Bos, 29 jaar. Woonachtig in s-Gravenpolder en getrouwd met Tieneke.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
In het dagelijks leven actief als mechanisch onderhoudsengineer bij Evos Terneuzen, dit is een tankopslagbedrijf met gevaarlijke vloeibare chemicaliën en brandstoffen. Als onderhoudsengineer ben je bezig met risico`s inschatten van de installaties en systemen en daar probeer je zo goed mogelijk op te reageren met de juiste onderhouds acties om de risico`s te minimaliseren. Het doel is gevaarlijke stoffen op een veilige manier behandelen en opslaan. Daar horen installaties bij die op een veilige en betrouwbare manier opereren.
Hobby`s: lezen, knutselen in en om huis, zingen, en ook de inmiddels op leeftijd geraakte Mercedes automobiel verdient zo nu en dan de aandacht.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Komende jaren zal Borsele ook te maken krijgen met het energie transitie vraagstuk. Dat betekent balans houden economie en een veilige woon en leefomgeving. Als we niets doen zullen deze aspecten niet goed samen gaan. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden om het juiste evenwicht te vinden.
Borsele kent een rijk natuurlijk landschap in de diverse kernen met veel historie, daar zijn we trots op en de kenmerkende stijl hiervan willen we graag houden. Zeker omdat deze natuurlijke leefomgeving kostbaar goed is.
Het is belangrijk dat er voldoende bedrijvigheid blijft in en rond de kernen. Voor Borsele is het Sloegebied een belangrijke economische ader, maar er zijn meer kernen met bedrijvigheid zoals Heinkenszand en s-Gravenpolder.
Verder betekent een veilige woon en leefomgeving ook verbeterde mobiliteit en bedrijvigheid die op een veilige manier wordt uitgevoerd zonder overlast in de omgeving.
Het langer openhouden van de huidige kerncentrale of zelfs nieuwbouw zoals het nieuwe kabinet wil, betekent wel dat Borsele ook moet nadenken welke beheersmaatregelen opgetuigd moeten worden om dit tot een succes te maken, zonder dat dit een belasting zal vormen op onze leefomgeving.
Uit welk nestje kom jij?
Mijn naam is Arjen de Kraker. Ik ben 25 jaar en woonachtig in ’s-Gravenpolder, het dorp waar ik tevens geboren en getogen ben.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik regionaal een aantal jaren werkzaam geweest in het bankwezen en de internationale handel in agrarische producten. Twee jaar geleden ben ik de Zeeuwse grens overgestoken en aan de slag gegaan als financieel adviseur voor christelijke basisscholen bij de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) in Ridderkerk. Financiën, economie en onderwijs hebben dus met name mijn interesse, al vind ik veel beleidsterreinen interessant en volg ik de (landelijke) politiek op de voet.
Ik ben een fervent muziekliefhebber, van orgelmuziek in het bijzonder. Zo ben ik als kerkorganist verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in ’s-Gravenpolder. Ook buitenom dat ga ik graag achter het orgel zitten voor een stukje ontspanning of bezoek een concert of samenzangavond (onder normale omstandigheden). Ook lezen doe ik graag.
Daarnaast ben ik bestuurslid van de PKV van de SGP te ’s-Gravenpolder, voorzitter van SGP-jongeren Midden-Zeeland (gemeenten Borsele, Goes en Kapelle) en lid van de PR- en campagnecommissie van de SGP-ChristenUnie in Borsele.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Met name de positie van jongeren. De krapte op de arbeids- en woningmarkt, de toenemende vergrijzing en het vertrek van jongeren (en kennis) uit de provincie zijn punten die zowel op provinciaal als op gemeentelijk niveau extra aandacht behoeven de komende periode. Er zijn zeker al mooie, lopende initiatieven, maar we moeten nóg meer in gesprek met jongeren om hun behoeften, beweegredenen en zorgen in kaart te brengen. Daarmee creëer je verbinding. Dat is mijns inziens de kern. Verbinding met de gemeente, met de SGP-ChristenUnie, met bijbelgetrouwe politiek. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.
Uit welk nestje kom jij?
Graag stel ik mezelf aan u voor; mijn naam is Remco Adriaanse, 26 jaar oud en ik woon sinds mijn geboorte in ’s-Gravenpolder. Ondanks dat ik inmiddels voor het zesde jaar in Rotterdam studeer ben ik in ’s-Gravenpolder blijven wonen, hierdoor heb ik de sterke binding met de gemeente Borsele behouden.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
In het dagelijkse leven volg ik de studies rechtsgeleerdheid en filosofie, medio 2020 heb ik de opleiding bestuurskunde afgerond. Buitenom school ben ik graag bezig met sport, hou ik erg van gezelligheid en lees ik graag over geschiedenis en politiek. Daarnaast ben ik sinds een zeker periode actief als bestuurslid van het provinciale bestuur van de ChristenUnie.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Sinds een aantal jaar hebben de Nederlandse gemeenten extra taken gekregen die voorheen door het rijk uitgevoerd werden. Een voorbeeld van zo een taak is dat nu de gemeente en niet de rijksoverheid beslist over zorgbehoevende mensen die een zorgindicatie nodig hebben. Deze decentralisatie ging tevens gepaard met enerzijds logische bezuinigingen, echter mogen deze bezuinigen er niet toe leiden dat hulpbehoevende mensen niet de hulp of zorg krijgen die ze verdienen en nodig hebben. De uitbreiding van gemeentetaken maakt het extra belangrijk om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Uit welk nestje kom jij?
Ik ben Bram Nieuwenhuijse, 36 jaar, geboren en getogen in Borssele. Ik ben inmiddels al weer heel wat jaartjes getrouwd met Gea en we hebben één dochtertje (6), twee pleegzoontjes (4 en 8) en een pleegdochter (6) waar we voor mogen zorgen.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
In het dagelijks leven ben ik werkzaam als teamleider op de engineeringsafdeling van een constructie/machinebouw bedrijf in Borssele. Omdat je hierbij vooral met je hoofd aan het werk bent vind ik het heerlijk om thuis lekker even de handen uit de mouwen te steken. In onze tuin is altijd wel wat werk te doen, zo vind ik het heerlijk om eigen groentes op te kweken en te eten natuurlijk.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
In de gemeente Borsele vind ik het belangrijk dat er oog is voor jongeren. Zaken waar aandacht aan moet worden gegeven zijn bijvoorbeeld christelijk onderwijs, veilige fietspaden, werkgelegenheid en starterswoningen. Er zijn ook jongeren die speciale aandacht of zorg nodig hebben, het is onze bijbelse opdracht om er ook voor hen te zijn en de juiste persoonlijke aandacht te geven.
Uit welk nestje kom jij?
Mijn naam is Pieter-Jan de Lange en ik ben 30 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Kapelle. Na het trouwen ben ik verhuisd naar ’s-Gravenpolder waar mijn vrouw Justine vandaan komt. We mogen twee kinderen hebben.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik aan de slag gegaan bij logistiek dienstverlener Kloosterboer. Ik heb gewerkt op verschillende locaties in Nederland, waaronder Vlissingen-Oost, en heb verschillende functies gehad. Na 5,5jaar ben ik terecht gekomen bij Maas & Hagoort in Kapelle. Daar ben ik business controller, verantwoordelijk voor finance en IT. Naast mijn baan ben ik secretaris in het bestuur van de gemeentelijke afdeling SGP Borsele en ben ik leiding bij de JV+16 van de Elimkerk in ’s-Gravenpolder. Ik kan genieten van het lezen van een goed boek en probeer op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de maatschappij en wetenschap.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Het wordt steeds moeilijker om een Bijbels genormeerd geluid te laten horen. Dit zal in de toekomst niet minder worden. De huidige fractieleden doen dit gepast op tijd en wijze. Hopelijk mogen we dat als SGP-CU fractie in de toekomst blijven doen. Duurzaamheid en milieu zijn vandaag de dag belangrijke zaken waar we als SGP-CU een haalbaar en betaalbaar geluid moeten laten horen. We hebben in Borssele een kerncentrale waar we zuinig op moeten zijn en we moeten open staan voor eventueel nieuwe of extra centrale. Kernenergie is een zeer belangrijk element in de duurzame energie mix van de toekomst.
Daarnaast moeten we als gemeente een solide en duurzaam economische en financieel beleid hebben.
Uit welk nestje kom jij ?
Mijn naam is Jaap van Ginkel, ik ben 67 jaar en getrouwd met Catherine. We wonen inmiddels al weer 40 jaar op ’s-Gravenpolder. Oorspronkelijk kom ik van de Zuid Hollandse eilanden en Catherine heeft Franse wortels, waar kun je dan mooier wonen en werken dan in Zeeland?
Wat doe je voor de kost, hobby interesse?
Totdat ik met pensioen ging, heb ik lange tijd gewerkt bij de Waterpolitie op diverse plaatsen in de Zeeuwse- en Zuidhollandse Delta. Het mooiste watergebied van Nederland. Daarnaast heb ik altijd wel een bijbaan gehad, vooral in de politiek, maar ook in diverse besturen, en raden van toezicht. Vanaf 1991 tot 2007 was ik lid van Provinciale Staten voor de ChristenUnie en vanaf 2009 ben ik voor deze partij lid van de Algemene Vergadering van Waterschap Scheldestromen; zeg maar de gemeenteraad van het Waterschap. Daarnaast ben ik ook in het kerkenwerk volop actief. Hardlopen en wandelen mag ik ook graag doen. Een druk baasje dus. Vanuit de overtuiging dat wij mensen rentmeesters zijn namens onze Schepper.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Ik steun het politieke werk in de gemeenteraad van harte. De overheid is er voor ons allemaal, maar wij kunnen ook allemaal mede die overheid zijn door ons in te zetten voor ons dorp en onze buurt. De veranderingen in het klimaat die waargenomen worden gaan veel van Nederland vragen. Waterbeheer wordt steeds belangrijker. Om verantwoord te kunnen blijven wonen en werken in Zeeland denk ik dat de gemeente nauw moet samenwerken met Provincie en Waterschap maar ook met bedrijven en burgers. Bouwen waar dat het beste kan. Voorkomen van wateroverlast in de kernen wordt belangrijker. Gezond zoet water in de polders en de wijken ook.
Uit welk nestje kom ik ?
René van der Hart, 41 jaar oud. Opgegroeid in ’s-Gravenpolder en sinds 2018 woonachtig in het mooie rustige Baarland.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s waar liggen je interesses ?
Als zelfstandig ondernemer houd ik mezelf bezig met civieltechnisch tekenwerk, (bouw)maatvoering, landmeetkundige werkzaamheden en daarnaast ben ik dronepiloot voor luchtfotografie en luchtfotogrammetrie. In mijn vrije tijd zing ik in een klein mannenkoor en verder kan ik mezelf altijd wel bezighouden met klusjes in en om ons huis.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Wat binnen de gemeente Borsele de komende tijd extra aandacht verdiend is aandacht voor de ondernemer in de vorm van het bieden van uitbreidingsmogelijkheden van huidige bedrijven, zodat zoveel mogelijk bedrijvigheid binnen de gemeente kan blijven.
Uit welk nestje kom jij?
Belangrijk vind ik dat de belangen van het buitengebied, in de gemeente Borsele vertegenwoordigd zijn. Er zijn veel zaken die aandacht vragen in het buitengebied van de gemeente Borsele. Aanleg van bovengrondse en ondergrondse hoogspanning kabels, zoetwater voorziening voor de landbouw. Het is ook belangrijk, dat we van de zak van zuid Beveland geen openlucht museum maken. Boeren moeten hun werk kunnen doen, en hun bedrijven kunnen ontwikkelen. En toekomst bestendig maken. Deze punten vergen een zorgvuldige aanpak, van onze fractie en ook van de gemeenteraad.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Al vroeg had ik een voorkeur voor sleutelen aan landbouw machines, dus ben toen gestart met de opleiding voor monteur landbouw mechanisatie. Het werk/leer traject van 4 dagen werken en 1 dag school heb ik gedaan bij gebr. Weststrate BV in Krabbendijke. Tot September 2019 heb ik daar met plezier gewerkt. Doordat mijn vader toen ziek werd, heb ik het akkerbouw/vleesveebedrijf overgenomen van mijn ouders. Ik ben sindsdien volledig boer. Samen met mijn vrouw. Mijn grootste hobby is jagen om schade aan de gewassen op het land te voorkomen. Ook ben ik leidinggevende van een jeugdvereniging van de kerk.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Belangrijk vind ik dat de belangen van het buitengebied, in de gemeente Borsele vertegenwoordigd zijn. Er zijn veel zaken die aandacht vragen in het buitengebied van de gemeente Borsele. Aanleg van bovengrondse en ondergrondse hoogspanning kabels, zoetwater voorziening voor de landbouw. Het is ook belangrijk, dat we van de zak van zuid Beveland geen openlucht museum maken. Boeren moeten hun werk kunnen doen, en hun bedrijven kunnen ontwikkelen. En toekomst bestendig maken. Deze punten vergen een zorgvuldige aanpak, van onze fractie en ook van de gemeenteraad.
Uit welk nestje kom jij?
Mijn naam is Ard Flipse, 29 jaar en woonachtig in ‘s-Gravenpolder.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Ik werk als architect/ontwerper bij RoosRos Architecten in Goes. Op de dinsdagavond geef ik catechisatie aan jongeren in onze kerk. Mijn interesses liggen dan ook in de architectuur en in de theologie.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Samen aan de slag voor een duurzaam woonklimaat voor iedere inwoner van Borsele.
Uit welk nestje kom jij?
Aangenaam, ik ben Izak Heijboer, 35 jaar jong en al 12,5 jaar getrouwd met Christine. Samen zijn we vijf kinderen rijk. We wonen in ‘s-Gravenpolder.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Ik ben werkzaam als hoofdredacteur van Fresh Publishers in Tholen. Wij publiceren online nieuwsbrieven voor de (internationale) AGF-handel en tuinbouw. Eigenlijk is mijn werk misschien wel mijn grootste hobby, maar ook voor een goed boek en een potje tafeltennis ben ik zeker te porren. Verder genieten we als gezin erg van strandvakanties aan de Walcherse kust. Ook ben ik al enkele jaren secretaris van de plaatselijke SGP-kiesvereniging.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Een veilige gemeente, waarbij er oog is voor de mensen om ons heen, in het bijzonder de mensen waarbij het niet allemaal vanzelf gaat. Mantelzorgers en vrijwilligers verdienen het om ondersteund te worden, de natuur moet beschermd worden en ondernemers moeten ruimte krijgen om te ondernemen. Valt dat niet te combineren? Dan moet je ons verkiezingsprogramma eens lezen!
Uit welk nestje kom jij?
Ik ben Jaap Krijger, 52 jaar oud. Ik ben geboren in Borssele (ook de naam van de gemeente was toen nog Borssele, met dubbel s), waar ik nu nog steeds woon. Ik kom uit een gezin van tien kinderen, waarvan ik de vierde ben. Vier van de tien kinderen wonen, met hun gezin, nog in Borssele. Inmiddels ben ik zelf getrouwd en heb vier kinderen. Hiervan is er in 2021 1 getrouwd, ook nog steeds wonend in Borssele. Wij zijn lid van de Gereformeerde Gemeente te Borssele.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
In Borssele heb ik het basisonderwijs gevolgd, toen nog 2 jaar kleuterschool en daarna 6 jaar basisschool. Na de basisschool heb ik eerst de HAVO gevolgd, daarna HEAO, om tenslotte als registeraccountant af te studeren bij het NIVRA. In mijn dagelijks leven ben ik directeur bij een accountants- en advieskantoor. Naast het (mede-)leiding geven aan een vestiging van dit kantoor te Goes ben ik als relatiebeheerder verantwoordelijk voor een mooie klantenportefeuille. Mijn werk vraagt veel van mijn tijd, waardoor er weinig tijd over blijft voor hobby’s. Mijn vrije tijd besteed ik aan fietsen, wandelen en lezen. Daarnaast heb ik een toezichtfunctie in het onderwijs, ben ik penningmeester voor de Regionale Zendingscommissie en geef ik leiding aan één van de groepen van de jeugdvereniging van onze kerkelijke gemeente.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
De gemeente Borsele is voor mij een unieke gemeente. De vele kernen, elk met een eigen karakter, liggend midden op het platteland, in een harmonisch evenwicht met landbouw, industrie, bedrijvigheid en toerisme. Vooral het bewaren van dat unieke karakter en dat evenwicht vind ik belangrijk.
Uit welk nestje kom jij?
Mijn naam is Jos Wüllschleger, 66 jaar en woonachtig in Ovezande. Ooit heeft mijn wieg in het mooie Zeist gestaan in de provincie Utrecht. Opgevoed in een leuk stabiel gezin samen met mijn 2 broers en 1 zus. Vandaar vertrokken naar Waddinxveen(1980-2001), om uiteindelijk via Den Haag(2001-2008) te landen in Zeeland(Kloetinge) waar ik met een korte tussenstop in Ermelo(2012) woon. Sinds 2013 woon ik samen met Rita mijn vrouw in Ovezande. Samen hebben wij 3 kinderen en 7 kleinkinderen, wat we als een enorme rijkdom ervaren.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Voor mijn dagelijks brood werk ik bij een bedrijf in Goes, waar we voor zowel de Nederlandse als de buitenlandse markt kentekenplaten leveren, als ook de verkeersborden. Hobby’s zijn muziek, en model spoorbaan. In onze kerkelijke gemeente mag ik iets betekenen op gebied van pastoraat.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Bij het ouder worden is goede en passende zorg van essentieel belang. Dit is in mijn beleving een punt van voortdurende aandacht. Het omzien naar elkaar, en oog hebben voor de noden en zorgen van onze medemens hoort voor mij onlosmakelijk bij mijn christen zijn. Verder de mobiliteit op een innovatieve manier proberen inhoud te geven. Nieuwe vervoersconcepten, betaalbaar maar ook effectief organiseren. In onze gemeente met z’n vele kernen en dorpen dreigen (oudere)mensen zonder eigen vervoer te vereenzamen. Door hen passend vervoer te kunnen aanbieden kunnen we hier naar mijn mening veel in betekenen.
Uit welk nestje kom jij?
Ik ben geboren en getogen in Goes, en ben 66 jaar. Na ons trouwen zijn we via Hardinxveld-Giessendam en Kapelle, sinds november 2020, in Borssele terechtgekomen. We wonen er prima naar ons zin.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Ik ben sinds juli 2020 met pensioen. Heb gewerkt bij een internationaal Ingenieursbureau. Mijn hobby’s zijn wandelen, klussen in en om het huis en lezen. Ik lees vooral theologie, cultuurhistorie en geschiedenis;
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Extra aandacht in de gemeente Borssele dient volgens mij behoud, zo mogelijk uitbreiding van de aanwezige natuur en cultuurhistorie. In het kader van de stikstof- en klimaatproblematiek dienen we terughoudend en zeer kritisch te zijn met (economische) ontwikkelingen op het gebied van industrie en intensieve veeteelt. Meer nadruk op ons Bijbels rentmeesterschap.
Uit welk nestje kom jij?
Gerhard Baan, 28 jaar, woonachtig in Nieuwdorp.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Werkzaam bij Visser & Visser Accountants als salarisadministrateur. Mijn interesses liggen in de eerste plaats bij mijn gezin. Daar probeer ik veel tijd en aandacht aan te besteden. Daarnaast zing ik graag, klus ik graag wat rond het huis en ontspan ik graag op de bank met een goed boek.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Wat verdiend er volgens jouw in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele? De inrichting van de verschillende dorpskernen en buitengebieden. Denk hierbij aan fietspaden, aanleg van wegen/bestrating, leefbaarheid, groenvoorzieningen en speelplaatsen.
Uit welk nestje kom jij?
Mijn naam is Chiel Jacobusse. Ik ben geboren in 1955 in ‘s-Gravenpolder als zoon van de melkboer in het dorp. Ik ben belijdend lid van de Gereformeerde Gemeente daar.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Mijn werkzame leven stond in het teken van de natuurbescherming in diverse functies. Sinds vorig jaar ben ik met pensioen, maar houd mij nog steeds volop bezig met zorg voor de schepping en onze verantwoordelijkheid voor de teloorgang van flora en fauna. Ik vind dat er wat dat betreft ook op het niveau van de gemeentepolitiek een taak ligt.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?

Uit welk nestje kom jij?
Ik ben Koos Hage en ben 59 jaar oud, getrouwd met Dinetta wij hebben samen 2 dochters en een zoon, deze zijn allemaal de deur uit. Wij zijn trotse opa en oma van 4 kleinkinderen. Ik ben geboren in Nijkerk, maar na vijf maanden verhuisd naar Nieuwdorp, waar ik nog steeds woon. Mijn ouders komen van het eiland Tholen, dus ras echte Zeeuwen. Ikzelf ben er dan wel niet geboren, maar wel getogen, dus voel ik mij een echte Zeeuw.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
In 1999 ben ik bij de politie gaan werken. Als hobby werkte ik al bij de vrijwillige politie. Daar heb ik toen mijn vaste baan van gemaakt. Na negen jaar bij de verkeerspolitie boetes uitgedeeld te hebben, ben ik vervolgens acht jaar werkzaam geweest bij de parketpolitie. Momenteel ben ik werkzaam bij het team Arrestantentaken in Breda. Naast mijn werk ben ik voorzitter van de PKV Nieuwdorp voor de SGP, voorzitter van activiteitencommissie van de kerk. Vrijwilliger bij de Bron in Merksem, Mijn hobby’s zijn zeevissen op een boot, wandelen en lezen.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Sommige onderwerpen vind ik ontzettend interessant, zeker de onderwerpen die een relatie hebben tot mijn werk, bijvoorbeeld veiligheid in de gemeente. Ik hoop dat de fractie en de raad in de nieuwe periode de belangen van de burgers, of we nu rijk of arm, jong of oud, autochtoon of allochtoon zijn, zo goed mogelijk zal behartigen. Daarnaast dat wij alle zaken waar wij voor staan, mogen behartigen uit geloofsovertuiging, wat wij als fractie van de SGP en CU, maar ook persoonlijk moeten uitdragen.
Uit welk nestje kom jij?
Ik ben Rogier van Damme, 54 jaar oud, getrouwd en vader van vier kinderen in de leeftijd van 16 tot 23 jaar. Ik ben geboren en getogen in Nisse en woon daar nog steeds met veel plezier. In het dagelijks leven ben ik samen met drie broers mede-eigenaar van een fruitbedrijf. Met telen, opslag en verpakken van voornamelijk peren proberen we iets bij te dragen aan de gezonde voedselketen.
Wat doe je voor de kost, heb je hobby’s en waar liggen je interesses?
Naast mijn werk liggen mijn interesses in de machinetechniek. Daarom ben ik in mijn vrije tijd veel aan het sleutelen.
Wat verdient er volgens jou in de komende tijd extra aandacht in de gemeente Borsele?
Ik voel me betrokken bij de agrarische sector in onze gemeente Borsele. Daarom wil ik me daarvoor inzetten. Gezien het grote areaal fruitteelt in de gemeente heeft de huisvesting van arbeidsmigranten die in deze sector nodig zijn bijv. aandacht nodig. Ik hoop vanuit mijn agrarische achtergrond een steentje te kunnen bijdragen aan de SGP-fractie van onze gemeente!