Zoals u wellicht weet, werkt de gemeente Borsele aan een visie over en voor de Sloerandzone. Het bijzondere is dat over het begrip `Sloerand’ of ‘Sloerandzone’ heel verschillende meningen en ideeën leven en het is goed om daar vanaf nu meer duidelijkheid over te krijgen. Zeker omdat er heel veel speelt in het Sloegebied, zoals onderzoek naar de mogelijke bouw van nieuwe kerncentrales en windparken op zee, waarbij de tracés aanlanden in de omgeving van Borssele. Verder ook de 380kV verbinding die naar Zeeuws-Vlaanderen aangelegd moet worden en zo zijn er nog heel veel ontwikkelingen binnen en rondom het Sloegebied gaande.
Het idee van de ontwikkeling van een ‘Sloerand Visie’ is ontstaan vanuit de Borselse Voorwaarden. Om aan te sluiten bij de ideeën die bij de inwoners leven, worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd tijdens de verschillende fasen die het project kent. Hiervoor is door de gemeente een extern consultantsbureau aangetrokken om al deze gedachten te verzamelen. Fase 1 in dit project is eind 2024 afgerond waarbij het vooral ging om gedachtenuitwisselingen en inmiddels is in 2025 begonnen met fase 2 waar het meer gaat om vinden van overeenkomsten en dilemma`s. De ideeën worden ook gedeeld met de klankbordgroep die bestaat uit dorpsraden, ondernemers, maar ook met een afvaardiging van belangenorganisaties zoals ZLTO. Ook binnen onze achterban zijn hierbij mensen aangesloten en daar is de fractie uiteraard blij mee. Zo lukt het ons om goede informatie te verzamelen.
Van daaruit wordt er komende tijd verder toegewerkt naar een conceptontwerp, zodat er naar verwachting rond de zomer van 2025 een concept visie klaarligt waarover de gemeenteraad haar besluit kan nemen.
Uiteindelijk moeten de ideeën over invulling van de ‘Sloerand’ niet bedacht worden om de burgers heen, maar samen met de burgers en direct omwonenden en ondernemers. Breed draagvlak is van belang, vooral omdat het nu een fase is waarin allerlei ideeën op tafel komen die toch wel de nodige weerstand kunnen oproepen bij de omwonenden of de boeren die hier momenteel hun gewassen verbouwen. Het is niet de bedoeling dat de boer tegenover de burger komt te staan, maar dat er onderling geluisterd wordt en van gedachten gewisseld wordt. Uiteindelijk heeft iedereen belang bij een degelijke Sloerandzone.
Als SGP-ChristenUnie fractie streven we ernaar dat straks duidelijk is hoe die ‘Sloerand’ precies gaat lopen en wat er dus binnen en buiten valt. De fractie is helder waar de Sloegrens momenteel loopt. Echter met alle ontwikkelingen blijft de fractie benadrukken dat met de ‘Sloerandvisie’ een duidelijke scheiding gedefinieerd moet worden tussen het industriegebied in het Sloe en de omliggende dorpen (Nieuwdorp, ‘s-Heerenhoek, Borssele en Lewedorp). Waar mogelijk moet de `Groene Zone’ uitgebreid wordten. De Sloehaven is een belangrijke economische pijler in de regio en dat moeten we blijven stimuleren, maar wel zodanig dat dit geen nadelig effect heeft op de leefbaarheid van de naastliggende kernen. Het gaat er vooral om dat beschikbare ruimte in het Sloe efficiënt wordt ingepast voor economische bedrijvigheid, maar binnen de daarvoor vastgestelde grenzen. Het wordt komende maanden dus zeker interessant om te zien wat hieruit gaat komen en we zullen hier als partij zeker onze gedachten over laten gaan waar dat nodig is. Mocht u hieraan willen bijdragen, dan bent u ook van harte welkom!
Maurice van den Bos