Onze fractie diende op 7 maart jl. samen met de Lokale Partij Borsele een motie in waarin we ons ongenoegen uitspraken over de opstelling van Tennet tijdens een raadsvergadering op 18 januari. De motie riep het College op om bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat (tegenwoordig het Ministerie van Klimaat en Groene Groei) aan te dringen op ‘omdenken’  en het geplande 380kV leidingtracé vanaf Borssele naar Ellewoutsdijk ten behoeve van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone, ondergronds aan te leggen. Het College is met deze motie aan de slag gegaan en heeft afgelopen zomer een brief gestuurd naar Den Haag. Inmiddels heeft Minister Hermans een reactie teruggestuurd.

In haar reactie onderkent de Minister de ingrijpende veranderingen rondom het dorp Borssele. Ze schrijft: “Wat betreft hoogspanningsinfrastructuur is er kans dat het dorp Borssele in de toekomst aan meerdere kanten wordt omringd door 380 kV hoogspanningsverbindingen. Ik heb mede gezien deze ontwikkelingen begrip voor de zorgen van Borssele over de leefkwaliteit.”

Ze heeft Tennet daarom opdracht te geven om ondanks het principe ‘bovengronds, tenzij’  wat betreft hoogspanningskabels, toch een onderzoek te laten uitvoeren of de geplande 380kV hoogspanningskabel in Zuid-Beveland ondergronds kan worden aangelegd. Ze noemt deze onderzoeksvraag een uitzonderlijke stap, omdat ondergrondse verkabeling nadelen kent en het huidige nationale beleid dus ‘bovengronds, tenzij’ is. We zijn blij dat Minister Hermans tegemoet komt aan onze vragen en ook de zorgen onderkent.

Ook aan onze oproep om een externe partij te betrekken geeft ze gehoor. In haar antwoord schrijft ze: “Ik onderschrijf dat het inzetten van een onafhankelijk deskundige partij voor een ‘tweede opinie’ een extra waarborg biedt ten aanzien van het nettechnische onderzoek, bijvoorbeeld als het gaat om onafhankelijkheid. Dit kan het uiteindelijke besluit voor het project beter onderbouwen en doet recht aan het belang van de leveringszekerheid in Nederland.” De gemeente Borsele wordt betrokken in het kiezen van een externe onafhankelijke partij en ook in de opdrachtformulering. Tenslotte geeft de Minister gehoor aan onze oproep om de bevolking te betrekken. Ze schrijft: “Ook vinden wij het belangrijk dat de lokale overheden en de betrokken inwoners door de extern onafhankelijke partij goed op de hoogte worden gehouden.” Kortom, de oproep in onze motie is gehoord in Den Haag!

We zijn blij dat alle fracties in de gemeenteraad zich achter onze gezamenlijke motieschaarden en de Minister nu ook gehoor geeft aan onze oproep. De komende tijd zal onze fractie steeds de vinger aan de pols blijven houden om de leefbaarheid rondom het Sloegebied te borgen en waar mogelijk te verbeteren. De SGP-ChristenUnie is zeker niet tegen verdere ontwikkeling van bedrijvigheid in het Sloegebied, maar wil niet alles zomaar steunen en blijft steeds oog houden voor een aantrekkelijke woon-werk regio waarin leefbaarheid onze aandacht zal blijven houden.