Nieuwe samenstelling raad
Na het zomerreces zijn we gestart in een nieuwe samenstelling. Verderop in deze nieuwsbrief leest u hierover meer. Het is fijn om met het aantreden van Maurice van den Bos direct na het aftreden van Arjen de Kraker weer compleet te zijn. Maurice viel met zijn neus in de boter, omdat we als eerste activiteit na de vakantie met de gehele raad en het College op pad gingen naar Antwerpen. We hebben daar, in het imposante stadhuis op de Markt, een cursus gehad waarin we als raad hebben stilgestaan bij de wijze waarop onze vergaderingen over komen op aanwezigen en mensen die later met ons meekijken. Het is goed om ons daar steeds van bewust te zijn.
Situatie Lewedorp
Dossiers die op dit moment in het oog springen, zijn de situatie rondom Lewedorp, waar wordt nagedacht over de ontsluiting van de bouwwerkzaamheden voor de ontwikkelingen bij het Veerse Meer. We hebben het College de opdracht gegeven om een voor het dorp Lewedorp acceptabele variant te kiezen. Dat is uiteraard geen eenvoudig proces, doordat heel veel overheden en belangenorganisaties willen meepraten en hun eigen ideeën hebben. Voor onze fractie staat de veiligheid van dorpsbewoners en weggebruikers uiteraard voorop. We proberen ook voor de lange termijn goede keuzes te maken.
Komst kerncentrale & energietransitie
Rondom de mogelijke komst van een of meer kerncentrales is het op dit moment even iets rustiger. Als gemeente wachten we nu de ontwikkelingen in Den Haag verder af. Het spreekt voor zich dat we daarbij als gemeente goed scherp houden wat er in de Borselse Voorwaarden is gesteld. Ook in de gesprekken die in de komende tijd met andere bedrijven rondom de energietransitie worden gevoerd, zijn de Borselse Voorwaarden steeds onderdeel van gesprek.
Begroting, tekorten & individualisering
In de laatste vergadering voor het zomerreces hebben we als raad de begroting voor 2025 en de jaren daarna besproken. De grote financiële uitdagingen die er zijn, zorgen ervoor dat we het snel hebben over een ‘gat in de begroting’. Vanuit onze fractie hebben we de raad opgeroepen om, voordat het gat in de begroting in beeld komt, te kijken naar een ander gat dat veel prominenter in beeld zou moeten zijn: het gat in de samenleving. Want hoe kan het dat er in een land als het onze, waarin alles zo goed is georganiseerd en we dankbaar mogen leven in grote rijkdom, er toch zoveel te korten zijn. Zowel op sociaal als op financieel gebied? Wat ons betreft vindt dat haar oorzaak in het gegeven dat de maatschappij in rap tempo steeds verder verindividualiseert en dat de mensen daardoor steeds verder van elkaar komen af te staan. Waar de Bijbel ons leert om God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf, heeft de mens anno 2024 vooral zichzelf lief boven alles en verwacht hij dat zijn naaste hem ook zo liefheeft. We hebben daarbij de samenleving uitermate complex gemaakt met allerlei regelingen en wetten en regels. We hebben het College opgeroepen om in de komende periode aan de slag te gaan met het eenvoudiger maken van het leven in onze gemeente. We hebben daarbij de toezegging gedaan dat we hen daarbij ook ten volle willen steunen. We merken daarbij dat er vanuit de samenleving steeds meer weerstand komt tegen het openbaar bestuur. Als we zien wat er in Den Haag gebeurt, begrijpen we die weerstand. Toch ervaren we dat dit in Borsele heel anders gaat en juist daarom zouden we in staat moeten zijn om samen het goede te doen voor Borsele en haar inwoners.
Mocht u de hele bijdrage van onze fractie willen lezen, klikt u dan op deze link.