Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe jaar stond er een belangrijk punt op de agenda: het vaststellen van het kaderplan met betrekking tot de maatschappelijke voorzieningen. De gemeente Borsele kent veel van dit soort voorzieningen: dorpshuizen, voetbalkantines, overige sportaccommodaties, de bibliotheek enz. Onderzoek heeft laten zien dat er in Borsele bovenmatig veel voorzieningen zijn, ten opzichte van het aantal inwoners. Om alles richting de toekomst gezond te houden (zowel qua bemensing, gebruik en kosten), is het van belang om tijdig hierover een visie te formuleren. Regeren is immers vooruitzien…
Het staat voor onze fractie vast, dat de toekomst van onze gemeente mede afhankelijk is van de leefbaarheid van onze kernen. Dat raakt aan het bestaansrecht van onze gemeente. Wanneer mensen in een dorp niet vinden wat ze daar zoeken, vertrekken ze naar elders. De demografische ontwikkeling van onze gemeente onderschrijft dit en laat zien dat er sprake is van vergrijzing en ontgroening (wegtrekken van jonge mensen). Dit vraagt dus om beleid, kaders en het geven van richting. Daarnaast is er ook nog een verduurzamingsopgave waaraan we graag willen voldoen.
Daarom is het belangrijk dat er nu door de gemeenteraad een visie is vastgesteld. Zo’n document geeft richting. Het stimuleert en motiveert om de mooie ontwikkelingen en goedlopende initiatieven die er al zijn een bredere basis te geven en nog verder toekomstbestendig te maken. Maar ook om keuzes te maken. Want een dergelijk document is uiteraard voer voor discussie. Hoe ver zou je willen gaan? Op welke wijze wil je dit allemaal vastleggen? Als we kijken naar de visie die het College heeft voorgesteld, is dat een document waar we als fractie onze goedkeuring kunnen geven. Misschien hadden wij best nog iets verder willen gaan en zaken scherper willen formuleren. Maar we weten ook dat we niet in de politiek zijn gegaan om onze zin door te drijven. Onze fractie laat zich graag goed informeren, vormt daarna haar mening en verbindt die mening daarna aan de andere fracties waarmee we samen verantwoordelijk zijn om het goede te doen. Dit proces is daarvan een mooi voorbeeld. Het heeft best wel eens geschuurd in de raad en ook in de coalitie. Maar er ligt nu een mooie visie.
We herkennen veel punten vanuit ons verkiezingsprogramma:
- de toekomstbestendigheid van gebouwen is als voorwaarde opgenomen
- waar mogelijk wordt er ingezet op het clusteren van voorzieningen
- in ieder dorp moet in ieder geval een voorziening behouden blijven
- er wordt een koppeling gemaakt met de kerkenvisie:
- inzetten op behoud van deze beeldbepalende en historische gebouwen
- eventueel ook de markt betrekken bij het ontwikkelen van goede plannen op dit gebied
- er is goede aandacht voor de risico’s die kleine scholen met zich meenbrengen
Het zal duidelijk zijn dat onze fractie volmondig heeft kunnen instemmen met deze visie en dat we blij zijn dat we nu verder aan de slag kunnen met het toekomstbestendig maken van onze voorzieningen, zodat Borsele leefbaar blijft.
Gerard Verkuil