Wij zijn Annelien Ponse-Houmes en Arinda van Ruitenburg-Berman. Sinds 7 jaar notuleren wij bij de fractievergaderingen van de SGP-ChristenUnie fractie in Borsele.

Het is allemaal begonnen toen we op het Hoornbeeck College de opleiding secretaresse volgden. Er werd in de klas gevraagd of er dames waren die interesse hadden in dit baantje. Wij vonden dat wel een leuke uitdaging en zijn enthousiast begonnen.

Elke laatste donderdag van de maand pakken we ons typ- en schrijfgerei en rijden naar het gemeentehuis in Heinkenszand. In het begin was het allemaal nieuw en best lastig. We hadden beiden nog niet veel ervaring met politieke praatjes en ingewikkelde besluiten.

Nu we op deze 7 jaar terug kijken moeten we af en toe ook hard lachen om onszelf. De eerste vergaderingen hadden we namelijk notulen van 8 pagina’s! We wisten toen nog niet goed wat er wel en niet in de notulen moest komen en schreven daarom alles maar op. Maar nu weten we wel wat belangrijk is en wat niet. Dat betekent dat we het nu bij notulen van 3 of 4 pagina’s houden die de raadsleden kunnen gebruiken voor de voorbereiding van de besluitvormende raadsvergadering, als input dienen voor artikelen op de website en natuurlijk een handig archief vormen door de jaren heen.

In het begin kwamen er voor ons ook allerlei nieuwe termen, namen, etc. voorbij waar wij nog nooit van hadden gehoord. In één van de eerste vergaderingen ging het over de RUD-Zeeland. Maar goed, wij wisten ook niet wat dat was en hoe we het moesten schrijven! Wij hebben het in onze notulen dus maar over de Ruth-Zeeland. Opmerkelijk is wel dat we de mannen er nooit over hebben gehoord! Zouden ze onze notulen altijd zo goed lezen, of zouden ze gedacht hebben: Dat leren ze vanzelf wel een keer.

Het zijn altijd leerzame en gezellige avonden. Soms vragen mensen aan ons: Is dat niet vreselijk saai zo een vergadering van 2,5 uur? Nou, wij kunnen jullie vertellen dat het allesbehalve saai is. Het zijn leerzame en gezellige avonden. En een leuke grap of opmerking tussendoor houdt het ook leuk!

We blijven de komende periode ook weer ons best doen als notulistes en we hopen op nog meer leerzame en goede vergaderingen!

Groeten,

Annelien Ponse-Houmes en Arinda van Ruitenburg-Berman