Het duurde lang, kostte heel veel energie en overtuigingskracht en bleef spannend tot het laatste moment, maar is er toch gekomen. Met meerderheid kozen de Provinciale Staten van Zeeland op vrijdag 16 december 2016 voor de beste variant om de Sloeweg te laten aansluiten op de Bernhardweg richting de Westerscheldetunnel (en wat ons betreft Sloepoort) en aan de andere kant richting het Sloegebied en onze Walcherse zustergemeente Middelburg. Onze Provinciale SGP fractie had de sleutel in handen en heeft deze goed weten te gebruiken. Chapeau!

Onze fractie is ontzettend blij met deze uitkomst. Via allerlei kanalen hebben we ons de achterliggende jaren als gemeentelijke fractie samen met de wethouder sterk gemaakt om de oorspronkelijke variant – die steeds weer als beste uit de onderzochte alternatieven naar voren kwam – te realiseren. De brief die we opnieuw raad breed gesteund wisten te krijgen is er een voorbeeld van.

Wat betreft toekomstbestendigheid, doorstroming, veiligheid, afwikkelingssnelheid èn milieu is de zogenaamde STER-variant waarbij in alle richtingen vrije doorstroom mogelijk is de beste keus voor de komende decennia. De ondernemers pleitten hier met èn via ons voor via hun belangenverenigingen voor de Haven- en Industriebedrijven PORTIZ en de BZW en ook Zeeland Seaports ging onomwonden voor de STER. De Veiligheidsregio en verenigingen als Transport en Logistiek Nederland (TLN) en MKB-Nederland stuurden brieven waarin ze aangaven dat STER de meest veilige en toekomstbestendige oplossing was.

Ook financieel klopte het plaatje. Het bedrijf N.V. Westerscheldetunnel wilde meebetalen, omdat ze flinke voordelen ziet in de STER-variant die een knooppunt gaat vormen op de route Rotterdam – Gent. Logisch, de prognoses voor het tunnelverkeer worden al keer op keer overtroffen. Nu het economisch tij beter wordt, de Tractaatweg binnenkort verdubbeld is en de tolheffing op Belgische wegen van kracht is zal het (vracht)verkeer alsmaar meer toenemen.

Kortom, een goede keus voor de Zeeuwse economie in het algemeen en bijzonder voor het Sloegebied, ons Borsele-West! Nu nog een truckerstation bij het mooiste knooppunt van Zeeland en we zijn helemaal tevreden!