Die zoeken we omdat de huidige burgemeester met pensioen gaat. Onlangs werd de profielschets vastgesteld door de Raad en tevens de vertrouwenscommissie benoemd, waarin alle fractievoorzitters zitting nemen.

Ook onze fractie is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de profielschets, die uiteindelijk raadsbreed is gesteund. Borsele heeft niet voor niets de slogan ‘gemeente van contrasten’. Met een relatief groot oppervlakte, maar liefst 15(!) kernen een nationaal landschap, maar ook het 2e risicogebied van Nederland, een kerncentrale, de COVRA, een dynamisch havengebied, de Westerscheldetunnel en tal van andere zaken behoeft het geen betoog dat Borsele vele contrasten kent.

Ieder dorp in Borsele kent haar eigen karakteristieken op gebied van bevolking, verenigingsleven, kerken en bedrijvigheid. Daarom zoeken we een verbinder, iemand die uitstekend kan communiceren, een netwerker met inlevingsvermogen, gevoel voor bestuurlijke gevoeligheden en omgevingsbewustzijn. Anderzijds behoren ook daadkracht en onderhandelingsvaardigheid tot de competenties die wij belangrijk vinden. Niet in de laatste plaats gezien de grote vraagstukken in onze veranderende samenleving, de verkiezingen die in 2018 weer voor de deur staan en de ontwikkelingen wat betreft bestuurlijke samenwerking met andere overheden in de regio of daarbuiten.

Wie de profielschets doorleest zal opvallen dat de rust, maar ook de dynamiek en bedrijvigheid van Borsele worden genoemd. De nieuwe burgmeester wordt gevraagd daarvoor oog te hebben en Borsele met al zijn contrasten een bloeiende gemeente te laten zijn. Dat betekent affiniteit met de veelzijdigheid, verbindingen leggen met burgers, maar juist ook met verenigingen en kerken. Dat laatste is voor onze fractie vanuit onze visie en geloofsovertuiging een bijzondere pré en daarin ligt uiteraard niet alleen voor de toekomstige burgemeester een mooie taak, maar juist ook vanuit de Borselse kerken en (christelijke) verenigingen zelf. De afzonderlijke belangen dient de burgemeester daarbij niet uit het oog te verliezen, maar vanuit een onafhankelijke rol te respecteren en qua omgangsvormen het goede voorbeeld te geven. Integer handel loopt daarin als een rode draad door de profielschets.

Wie de media volgt zal zijn opgevallen dat de Raad van Borsele vaak weer net iets anders is dan de gemiddelde Zeeuwse gemeente. In de PZC stond een aardig artikeltje over de raadsvergadering waarin de Commissaris dat ook opmerkte: lees het hier