Nepeta Faassenii

De vakantieperiode leent zich prima om eens lekker boeken te lezen. Ik heb een echte aanrader (ook buitenom de vakantieperiode trouwens): het boek van de schepping. Daarin zijn (volgens de Nederlandse Geloofsbelijdenis, art.2) zowel grote als kleine schepselen te vergelijken met letters.

En ik biecht maar eerlijk op dat ik er veel te weinig in lees. Maar wat ik las over de Nepeta Faassenii wil ik graag delen.

Iedereen die een beetje de krant leest en de politiek in Borsele een beetje volgt weet dat we met een flink financieel tekort te maken hebben. Er moet “gesneden” worden zeggen we dan. En dat gaat dus op de een of andere manier pijn doen. We zullen keuzes moeten maken, maar we zullen vooral goede keuzes moeten maken. En dat weten we pas nadat ze gemaakt zijn. Maar de Nepeta Faassenii gaf me moed!

In onze tuin bloeit in het voorjaar de Nepeta Faassenii (in gewoon Nederlands: kattenkruid). Mooie bodembedekker, maar helaas duurt die bloei niet zo lang en verwordt het tot een beetje dor gebladerte. Jammer! Maar nu las ik onlangs dat je na de bloei het plantje afknipt tot zo’n 5 centimeter boven de grond er in de zomer nog een bloei volgt. Ik heb de keus gemaakt, de schaar gepakt (het zag er niet uit), maar na een paar weken lijkt het er mooier bij te staan dan in het voorjaar.

Wat ik las in de schepping heeft Guido Gezelle in dichtregels vervat:

Mij spreekt de blomme een tale,

Mij is het kruid beleefd,

Mij groet het altemale

Dat God geschapen heeft

Een goede vakantie en lees nog eens een boek.