“Adem in, Adema, adem uit…”

18 mei jl. bezocht ik de partijdag van de SGP in Nieuwegein. Dat is best bijzonder te noemen, want het was al vele jaren geleden. Ik bied daarvoor geen excuses aan, want het was altijd een bewuste keuze om voorrang te geven aan mijn gezin. En uiteraard is het ook een dag om een beetje op adem te komen.

Wat ik van de partijdag vond? Niet adembenemend, maar wel moedgevend!

Veel jongelui, een goede sfeer, het besef dat de bijbel het beste kompas blijft voor ons politiek handelen en nog een bijzonderheid: “de kanselruil”. (Zie foto)

De voorzitter van de ChristenUnie, Piet Adema, sprak de scheidend voorzitter van de SGP, Maarten van Leeuwen, toe. Wat een mooi moment, wat een hartelijke woorden, wat een verbondenheid. Ja, toch adembenemend.

Het klinkt zo afgezaagd, maar er is zoveel meer dat verbindt (bijbelse politiek), dan wat scheidt.

In dat licht heb ik ook het NOS-artikel gelezen (https://nos.nl/l/2292242).

Volgens Adema (aldus de NOS) hoeven ChristenUnie-afdelingen een samenwerking met de SGP niet als een vanzelfsprekendheid te zien….

Ik zie dat toch een ietsje-pietsje anders: laten we het als een vanzelfsprekendheid zien en als het zetels kost nadenken of het niet beter is om zelfstandig de verkiezingen in te gaan.

Adem in: dit is de visie van de lijsttrekker van de gezamenlijke SGP/ChristenUnie-lijst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Adem uit: naar mijn volle overtuiging heeft de samenwerking ons in de laatste decennia veel opgeleverd, in elk geval zetels.

Volgens Adema hoeven daar geen vaste regels voor te gelden. Lokale afdelingen mogen dat van hem zelf per situatie beoordelen.

Dank je wel Piet, dat geeft lucht.