“Verbijsterend”, zei Kees van der Staaij over de uitspraak van Pechtold dat er voor hulp bij zelfdoding geen leeftijdsgrens moet gelden. En het is niet de enige Kees die er zo over denkt.
“Levensgevaarlijk” noemt Gert-Jan Segers het. Inderdaad, le-vens-ge-vaar-lijk!

De slogan “D66 krijgt het voor elkaar” maakt direct duidelijk dat deze democraten zichzelf niet geloven. Ze krijgen het helemaal niet voor elkaar: “zie je geen weg meer in het leven, dan weg met het leven.” En dan noem je dat gewoon: voltooid leven. Vervolgens sluit de VVD zich aan bij deze uitspraken. Dat is toch de partij die campagne voert met: “het leven stap voor stap beter maken”!?
Die slogans zijn dus misleidend, doodlopend in dit geval.

Geef me dan het eerlijke verhaal van SGP en ChristenUnie. Waar de SGP de slogan heeft “Stem voor het leven”. En waar Segers eerlijk zegt: “Nooit zal ik suggereren dat ik antwoord op elk leed heb. (…) Maar ik weet zeker dat extra hulp, extra aandacht en een arm om de schouder veel verschil kan maken”.

Gewoon (en toch zo bijzonder) het eerlijke verhaal dat de keus voor een voltooid leven niet bij mensen ligt maar bij Iemand anders:

Als ik in gedachten sta
bij het kruis van Golgotha,
als ik hoor wat Jezus sprak,
voor zijn oog aan ’t kruishout brak:

“Het is volbracht!”